Ser man på...

...Malena Ernman är tydligen vår beskyddare på Unga på Operan! Riktigt kul! Och på http://www.operan.se/unga/ kan ni dessutom, under klippet med Malena, läsa lite om föreställningen jag jobbar med:)

Glömde...

..en jävla bra låt!

Onsdag

Snökaos idag då. Inte imorse, men då var det självklart tekniskt strul i Stockholm. När jag kom till stationen imorse var det fullt av människor som stod och tittade på informationstavlorna och försökte fatta vart fan de skulle ta vägen. Under själva tåg-infon stod det ett meddelande om att högtalarsystemet tyvärr var ur funktion och att alla resande därför skulle hålla extra koll på info-tavlorna. Fine. De använder ju inte högtalarna speciellt mycket när det är något fel i alla fall, så ingen förlust där. Problemet var bara att plötsligt flimrade alla info-tavlor till och sedan syntes texten: "Tillfälligt avbrott". Åh hurra! Tillslut kom tavlorna igång igen och Upptåget rullade in och iväg från stationen i hyfsad tid, så jag hann till skolan och en inte så intressant föreläsning om bilden av judar inom teatern. Hade kunnat vara intressant om vi studenter hade fått diskutera och debattera ämnet, nu blev det mest en genomgång av den artikel vi läste till föreläsningen. Inte så kul alltså.

Nu sitter jag hemma och väntar på att Stine <3 ska komma hem från jobbet. Nu ställer vädret till problem, och inga tåg stannar i Karlberg uppenbarligen. Det betyder då att hon måste ta sig tillbaka från stationen i Karlberg, till T-banan vid StEriksplan och sen vidare till centralstationen för att se om det går några tåg överhuvudtaget. Fun fun... Ska bli spännande att se hur det blir imorgon, då det är viktigt att jag kommer i tid, för då är det jobb. Samma sak gäller fredag och lördag. Ingen rast och ingen ro. Men det kan det ju vara värt!

"Nu bli de stessigt!"

Har haft en jättebra helg hemma i Tillberga med fint födelsedagskalas och härliga presenter! Och en skön helg behövdes - den här veckan är så sjukt stressig och allt skit bara staplas i högar känns det som... Men nu är en del fixat, och det är sjukt skönt! Har sådan jäkla tur att min sötnos finns, så fort hon kommer hem så känns allting såååå mycket bättre!
Nu ska jag snart baka lite bröd tror jag... Både billigare och godare än köpt bröd! Finns inget bättre än ugnsvarmt bröd med lite smör och en kopp té:)

Kalaslördag

Idag åker vi till V-ås för födelsedagskalas:) Kommer antagligen inte blogga något därifrån, men man vet aldrig;) Det ska bli kul att träffa familjen igen, speciellt lillasyster så klart!

Fredagsmys!

Jobbat idag, gick bra och är fortfarande otroligt roligt! Har dock varit sjukt trött i huvudet hela dagen, så det var tur att jag lyckades koncentrera mig så att det blev rätt under föreställningen i alla fall! På grund av jobb idag så var det även första missade föreläsningen i skolan idag... Inte så bra, men Operan betalar bättre:P! Men jag har fått hem huvudboken nu, så att jag kan i alla fall läsa ikapp, vilket känns skönt.

Ikväll ska vi verkligen passa på att njuta (när tvätten är avklarad), för imorgon bär det av till Västerås och födelsedagskalas! Hela släkten hemma hos mamma & styvpappa. Blir kul! Men roligast av allt blir så klart dels att Stine får träffa allihopa och sedan att träffa Emelie! Pratade med mamma tidigare och tydligen så har hon längtat efter att vi kommer:) Sånt är alltid härligt att höra! Storebror duger tydligen inte att spela Wii och busa med, då är det storasyster som gäller:D Så det behövs verkligen mys ikväll, för att ladda! Men först: plocka undan och diska! Hoppas att ni får en skönt avslappnad fredag och en härlig helg:)

Ledig dag #2

Ledig igen. Men idag tillsammans med älsklingen, vilket gör det hela sååååå mycket bättre! Hittills har vi inte gjort mycket alls, jag har betalat räkingar och Stine (<3) har bakat en grym chokladkaka med nötter, kokos och apelsin:) Känns som om det är urbilden av hur en ledig dag ska vara! Kan hända att vi måste ner i tvättstugan senare, men ändå:P

Tjingeling så länge!

Testing, testing

Provar mig på lite fler tekniska tricks:) Den här är så rolig!!

Ny header?

Jag är ganska värdelös på det tekniska i bloggdesign, men jag har försökt göra en ny header! Vad tycks?


I'm free!

Idag är faktiskt en ledig dag. En helt ledig dag. Bara göra saker jag faktiskt vill göra. Mycket skönt! Så det blir att mysa framför TVn, plocka lite härhemma och eventuellt lite Windsor PowerPilates senare, om jag kan hitta yogamattan... Jag slipper till och med laga mat ikväll, det tar Stine hand om! Ser fram emot riktigt mumsig mat:) Vi vet ju vem som är kocken i det här förhållandet (inte jag!).

 Möttes också av ett fint besked när jag slog på datorn tidigare, studiebidraget kommer imorgon! Hurra!! Så då blir det betala räkningar och köpa skolbok (bara en nu första delkursen, för 160:-, apropå glada överraskningar). Sen blir det fredagsmys på riktigt:) På lördag åker vi till Västerås för födelsedagskalas med släkten, första gången Stine träffar dem och det ska bli kul! Tycker jag i alla fall...

 Känns enormt konstigt att tänka tillbaka på var jag var för ett år sedan. I samma lägenhet förvisso, men förutom det har ju allt förändrats, till det bättre! På min 20-årsdag var jag med mamma, mormor, morfar och moster på My Fair Lady på Oscars och älskade det! Drömde om att få jobba med något liknande. Att ens få in en liten tå på en teater, vilken som helst! Och nu sitter jag här, i samma lägenhet som sagt, och jobbar på Oscars och inte minst på Operan! Med en riktigt föreställning!! Jag är sambo med den mest underbara människa jag någonsin träffat, pluggar något som jag verkligen tycker om och mår bra helt enkelt.
 För ett år sedan hade jag aldrig varit på opera, bara tyckt att: "Ja, någon gång ska man väl gå, bara för att ja gjort det...". Nu har jag sett tre operaföreställningar live (Askungen i maj på Operan, Dido & Aeneas i september på Stadsschouwbourg och Xerxes i oktober på Operan) och tre stycken på DVD(Julie, Herkules och Die Fledermaus). Jag har till och med bildat mig en egen smak inom genren! Inte illa pinkat tycker jag. Sen att jag blivit väldigt inkörd på just den barocka musiken har ju till stor del att göra med att det är mest det Malena sjunger och hon blev ju liksom min inkörsport till operan (måste dock nämna att Julie är så jävla bra och det är inte barock!). Men när vi hade vår föreläsning om opera i skolan i höstas så fick vi höra mycket av senare opera, Wagner och liknande (eftersom det var vår föreläsares favoritstil). Det var bra, förstå mig rätt, men fick inte alls samma innerliga känsla av musiken som av barockmusiken! Hjärntvättad? Måske, men jag gillar't!

dno.nl

  Malena Ernman och Luca Pisaroni i Dido & Aeneas (dno.nl)


Jobb och skola



Idag var det först jobb som gällde. Gick super idag också, de är fortfarande nöjda med mig:) Och idag var det verkligen fart på barnen i publiken! De dansade med i musiken, hängde med i vad tjejerna berättade och var allmänt intresserade av dans. Riktigt roligt! Nästa föreställning är på fredag, det ser jag fram emot:)

Efter jobbet var det dags att åka till uni för att registeras på kursen och eftersom det var tomt med folk när jag kom gick det på en halv minut. Nu borde CSN skicka pengarna vilken dag som helst, längtar!! På vägen hem passade jag på att skaffa lånekort på stadsbiblioteket och låna två pjäser som vi måste läsa... Mycket effektiv dag!

Nu är det dags att diska medan jag väntar på min älskling. Senare blir det mat - vit quinoa med bacon och wokgrönsaker blir det idag. När man är fattig får man göra det bästa av vad skafferi och frys har att bjuda på:P

Premiärmåndag

Nypremiär på Gustav IIIs döttrar idag! Gick verkligen över förväntan och det var SÅ kul!! Var meningen att jag skulle åka från Uppsala 8.35 imorse, men vid 6.20 fick jag ett SMS från min älskade Stine där hon hälsade att det var strul med tågen, IGEN! Jahapp. Strul med inställda tåg och förseningar första föreställningsdagen. Säsongspremiär liksom! Vad fan gör man? Jo, man krälar ur sängen, försöker tänka positivt och tar sig till stationen tidigare än beräknat. Kom med 8.09 tåget som p.g.a. "signalfel" och "stoppsignal" tog ungefär en timme på sig att komma till huvudstaden. Tur då att jag tagit ett tidigare tåg så jag hann till 9.30 då jag skulle träffa Ann och börja plocka med rekvisita. Även om vissa försvunna saker fortfarande inte hittats så gick det bra, premiären är överstökad och nu är det 3 föreställningar/veckan i tre veckor. Måste erkänna att det var himla kul att få höra att man gjorde ett bra jobb, helt on cue:) Kändes skönt med en klapp på axeln, lilla självförtroendet behöver det just nu.

Imorgon är det först jobb, sen registrering på kursen och förhoppningsvis skickar de besked till CSN pronto, för jag vill ha mina pengar och börjar bli smått desperat!
Nu är mina pickles uppätna, Top Chef på TV och förhoppningsvis har jag en älskling på väg hem:) Hurra!!

Myshelg

Har haft en riktigt myspysig helg med S. Bara varit hemma, tittat på film och TV, lyssnat på musik och ätit, ja... inte jättenyttigt.

Sing-a-longen i torsdags var riktigt, riktigt kul! Synd bara att en dam på raden bakom oss uppenbarligen trodde att hon kunde sjunga som Malena. Hon har säkert varit duktig en gång i tiden, men yikes! Uttrycket på S ansikte när damen (med pälskappa ska tilläggas) tog i och siktade på höga C var oslagbart;) Malena var toppen som vanligt och dirigenten påminde ruskigt mycket om franskaläraren från gymnasiet och var liksom honom jätterolig! Så det var en härlig kväll:)

Jobbet i fredags gick sååå mycket bättre än gången innan, även om det upptäcktes att en av skärmarna som ska dels skymma mig och påklädaren, dels skyla Ann & Karin när de byter om, inte längre finns i huset! Panik! Vi letade i alla möjliga skrymslen och vrår, utan resultat. Fick se en hel del av Operan dock, så helt i onödan var det inte!

Nu laddar vi inför en ny vecka, med nypremiär på Operan imorgon och sen varvas jobb med skola i tre veckor framöver. Bara att ta ett djupt andetag och dyka i med huvudet före! Here we go...

Torsdag

Ledig idag igen. Halvt. Enda uppdraget idag: ta mig till Sthlm och sing-a-long ikväll! Det visar sig att det kan bli svårare än vad man tror eftersom tågtrafiken mellan Uppsala och Sthlm verkar fungera halvdant idag... Så, mycket spännande indeed!
Och sing-a-longen... Är galet nervös, inte så mycket för att sjunga eftersom det kommer vara fullsatt i konserthuset med människor som alla kommer sjunga, det är mer för min stackars hals, som fortfarande inte är helt ok. Funderar på om man kan ta med sig hosmedecin och ta sig en shot om det blir för illa? Eller kommer det se ut som att jag sitter och smyg(?)super? Det hela sänds ju på bio över hela landet, t.om. i Västerås! Kanske kostar på mig en pinsam vinkning ikväll.
Här är några av sångerna det är meningen att vi ska kraxa fram ikväll:
  • Habaneran från Carmen (kommer nynna den jävla melodin i två veckor)
  • Toreadorens aria, också från Carmen
  • En skrattaria (kanske blir den lättaste, jag kommer nog halvligga i stolen och gråta av skratt redan)
  • La Donna e mobile från Rigoletto (melodi: "Plättar med sylt på, det är så gott att få...")
  • Papagenos aria från Trollflöjten
  • Brudkören ur Lohengrin (ni vet, dam dam da dam, dam dam da dam... det FINNS text till den!)
  • Nessun Dorma (kommentarer överflödiga?)
  • Pärlfiskarna (den här jäveln hittade jag inte på YT, så har noll koll)
  • Lascia chío pianga (hah! en som man kan hyfsat iaf, från La Voix du Nord)
  • Fångarnas kör från Nabucco (eller: "Choir of the hebrew slaves" som den heter på YT)
  • An Die Freude (spännande att se: kommer jag tappa bort mig i den tyska texten och sjunga "joyful, joyful" istället?)
Blir en enormt spännande kväll!

Ledig dag pt2

Sådär, staden gjord, ICA och städning avklarade! Bara lite disk kvar, men den spar jag tills jag ätit:P Har lyssnat några gånger till på musiken och det börjar kännas bättre nu. Har dessutom imorgon på mig att plugga den, innan det är dags för opera sing-a-long... Kommer inte ha någon röst kvar efter det, men det är det väl värt, eller?

Ledig dag

Eller, typ ledig dag. Har inget som jag egentligen måste åka iväg och koncentrera mig på, men finns en del att göra ändå... Ska ner till Myrorna och lämna säcken med kläder som vi rensat ut och sen till banken och sätta in pengar. Måste ta av cash-reserverna eftersom jag inte vet när jag får studiebidraget än. Inte kul!
Vad händer annars idag då? Hmm... Borde väl sjunga upp mig inför opera sing-a-long imorgon, men min hals är fortfarande inte bra. Mycket varmt té går det åt härhemma! Ska nog ta en rejäl städrunda också, God knows att det behövs! Sist men inte minst ska jag fortsätta att lyssna in mig på musiken från Gustav IIIs döttrar. Lite Medea, lite Svansjön och lite Mats Ek. Blir nog en bra dag!

Första dagen på nya extrajobbet!


 (www.operan.se)



Då var första repet av Gustav IIIs döttrar på Operan avklarat! Gick väl hyfsat, men har lånat med mig musiken hem så att jag kan lära mig den någorlunda till på fredag (för att inte tala om till nypremiären på måndag!). Det är inte jättekomplicerat egentligen, gäller bara att sätta sina cues och det kommer säkert gå av bara farten efter några gånger! Är lite orolig eftersom jag även ska styra en mikrofon och den får jag ingen möjlighet att prova innan första föreställningen, förutom precis innan den börjar... Men både Ann och Karin har lovat att hjälpa mig så gott de kan, så det ska nog fixa sig:)

 Kändes väldigt konstigt att springa omkring i korridorerna på Operan och att få gå in genom dörrar där det står "tillträde förbjudet". Men självklart var det spännande och roligt och när man tänker efter så är det ju egentligen ingen skillnad på att jobba på Operan eller på vilken annan arbetsplats som helst. Förutom att omgivningarna kanske är aningen mer imponerande. Det är samma känsla som när jag började på Oscarsteatern, men där är man ju så gott som hemma nu, inget märkvardigt liksom. Däremot är det stor skillnad på arbetsuppgifterna. Jag tycker att det är jättekul att jobba i foajén och att få träffa mycket folk, men att få jobba med en föreställning såhär... det är ju vad jag verkligen vill ägna mig åt, vad jag vill utbilda mig till! Så stort tack till Anna och Charlotte för att jag fått den här chansen! Det uppskattas, mer än jag kan säga eller skriva:)

Välkommen till min nya blogg!

Som rubriken säger: välkommen! Jag ska vara helt ärlig med dig och erkänna på en gång att jag inte riktigt vet vilken riktning den här bloggen kommer ta. Inte än. Jag har bloggat förut, men det har aldrig riktigt fastnat. Nu känns det däremot som att jag kanske kan komma att ha en hel del kul att skriva om, det har hänt en hel del de senaste månaderna som har vänt mitt liv i en helt ny riktning och jag ser fram emot det nya året med glädje och förväntan!

Jag pluggar teatervetenskap och konstvetenskap och jobbar extra på Oscarsteatern och efter imorgon även på Kungliga Operan. En del inlägg kommer säkert handla om jobbet eller om saker vi läser i skolan, så har du inget intresse av teater eller konst...stå ut och ge det en chans, det är så mycket roligare än vad många tror;)! Annars bor jag tillsammans med min älskade S sedan ungefär en vecka tillbaka och vi spenderar mycket (och jag menar verkligen mycket) tid med att titta på film av alla de slag. Igår bestämde vi oss för att organisera DVD-samlingen... Visade sig att vi tillsammans har 323 filmer, och då räknade vi inte med alla de serier vi har i boxar. Så ja, film är ett intresse vi båda delar, kan man väl lugnt säga:)!
Ska se om jag kan hitta något spännande att skriva om, imorgon blir det säkert om det nya jobbet som ljudtekniker på Operan!
Hoppas jag kan bjuda på lite trevlig läsning i framtiden, ibland kanske till och med rolig eller spännande!

RSS 2.0